süti beállítások módosítása

Illetékfizetéssel kapcsolatos szabályok változásai és átmeneti rendelkezések

2010.02.06. 00:01 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan 2010 illeték törvényváltozás

2010. január 1-jétől az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításának eredményeként visszterhes vagyonszerzési illeték mértéke csökkent. Ezzel kapcsolatosan érdemes áttekinteni a főbb változásokat, és az átmeneti rendelkezéseket, hogy hogyan is kell kezelni a folyamatban lévő és jövőbeni vagyonszerzési ügyeket.

 

Teljes cikk

Új közlekedési eszköz EU más tagállamából történő beszerzésére és értékesítésére vonatkozó adózási szabályok

2010.02.05. 00:01 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: bevallás áfa 2010 új közlekedési eszköz

Új közlekedési eszköz akár csak egyszeri beszerzése vagy értékesítése áfa alanyiságot teremthet azon adózók esetében is, akik egyébként nem tartoznak áfa hatálya alá. Az egyedüli feltétel, hogy az értékesítés EU tagállamok között történjen. Így tehát, ha egy magánszemély más EU tagállamból új közlekedési eszközt szerez be, akkor is terheli az áfa kötelezettség, ha egyébként nem áfa-kör tag. Az általános szabály szerint a célország szerinti adózást kell alkalmazni, vagyis az értékesítő országában adómentes értékesítés, míg a vevő országában adóköteles beszerzés valósul meg.

 

Teljes cikk

Tudnivalók az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályairól 2010-ben

2010.02.04. 00:01 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: bevallás 2010 ekho egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás

 

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (EKHO) a magánszemély választása szerint bizonyos foglalkozások esetében lehet választani. Erre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény ad részletes felsorolást a FEOR számok megjelölésével. Eszerint EKHO szerinti adózást választhatja az a magánszemély, aki a következő tevékenységek valamelyikét végzi:

 

Teljes cikk 

Egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóra vonatkozó szabályok 2010-től

2010.02.03. 00:01 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: bevallás 2010 vagyonadó törvényváltozás

Az igencsak nagy port kavart ingatlanadó eltörlésével egyidejűleg az Alkotmánybíróság hatályban tartotta az egyéb, lakóingatlanon kívüli nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adókötelezettség 2010. január 1-jétől érvényes szabályait (2009. évi LXXVIII. törvény, Nért.). Adófizetési kötelezettség terheli azon adóalanyokat, akiknek tulajdonában vízijármű, légi jármű vagy nagyteljesítményű személygépkocsi van. Fontos megjegyezni, hogy az adófizetési kötelezettség NEM függ attól, hogy a jármű belföldön vagy külföldön került nyilvántartásba vételre. De lássuk csak részletesen, kinek és mekkora adófizetési kötelezettsége keletkezik.

 

Teljes cikk

Nyilatkozat egyszerűsített személyi jövedelemadó bevalláshoz – Határidő: 2010. február 15.

2010.02.02. 00:01 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: bevallás szja 2010

Azon adózóknak, akik önadózással teljesítik adóbevallási kötelezettségüket, módjukban áll az adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített bevallási lehetőség igénybevételére, amelynek lényege, hogy az adóhatóság a nála rendelkezésre álló információk alapján készíti el az adózó éves személyi jövedelemadó, különadó, egyszerûsített közteherviselési hozzájárulás és bizonyos esetekben az egészségügyi hozzájárulás bevallását.

 

Teljes cikk

süti beállítások módosítása