süti beállítások módosítása

Adóhírek

Friss hírek, információk és érdekességek a hazai és nemzetközi adózás világából

Egyéni keresés

Hírlevél regisztráció

Szeretnél emailben értesítést kapni egy-egy új cikk megjelenéséről? Nem kell mást tenned, csak beírnod ide az emailcímed. És már készen is állsz a hírlevelek fogadására!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Hun-Web Linkek Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás
WYW kereső

Gépjárművek üzemeltetési költségeinek elszámolhatósága II. rész – Egyéni vállalkozók, társaságok, mezőgazdasági őstermelők

2010.02.11. 00:01 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: szja gépjármű egyéni vállalkozó

A gépjárművek üzemeltetési költségeivel kapcsolatban már esett szó a magánszemélyek esetén történő elszámolás ról. Lássuk most mi a helyzet nem saját tulajdonú gépjárművek esetében, illetve különös szabályozást egyéni vállalkozók, társaságok és mezőgazdasági őstermelők esetében.

  1. Nem saját tulajdonú gépjármű

 

Amennyiben a magánszemély hivatali utazásaira nem saját tulajdonú gépjárművet használ, amely KIZÁRÓLAG üzemi célt szolgál, akkor költségként elszámolható és a magánszemély részére térítendő:

 

-        üzemanyagköltség (norma szerint APEH által közzétett áron vagy számla szerinti áron),

 

-        az igazolt bérleti vagy lízingdíj (a személygépkocsi bérleti vagy lízingdíja esetén az összes ilyen költség nem haladhatja meg a magánszemély teljes bevételének 1%-át),

 

-        számla szerinti egyéb költség,

amennyiben ezen költségeket a magánszemély fizette.

 

Nem saját tulajdonban lévő gépjármű esetén a kiküldetési rendelvény szerinti kedvező szabály nem alkalmazható. (lásd előző cikk)

 

  1. Önálló tevékenységet folytató NEM egyéni vállalkozók költségelszámolása

 

Az önálló tevékenységet folytató nem egyéni vállalkozó magánszemélyek alapesetben az előző cikkben már említett, magánszemélyekre vonatkozó általános szabályokat kell, hogy alkalmazzák.

 

A kapott költségtérítés után cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezik, akár saját tulajdonú, akár pénzügyi lízingbe vett gépjárműről van szó.

 

  1. Mezőgazdasági őstermelők költségelszámolása

 

A regisztrált mezőgazdasági termelő és őstermelő esetében, amennyiben kizárólag üzleti célre szereznek be járművet, a jármű beszerzési ára értékcsökkenési leírásként elszámolható (szja-törvény 11. számú melléklet). Amennyiben ez a jármű személygépkocsi, nem tekinthető kizárólag üzleti célra beszerzettnek akkor sem, ha a magánhasználat ténylegesen nem valósul meg.

 

Az adóév utolsó napján családi gazdálkodónak minősülő magánszemély és közreműködő családtag a gazdaság részét képező járműnek (kivéve személygépkocsi) az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási értékét jogosult az üzembe helyezés adóévében egy összegben elszámolni költségként.

 

A jogszabály szerint hátrányos térségben tevékenykedő őstermelő szintén elszámolhatja egy összegben a jármű (kivéve személygépkocsi) beszerzési értékét.

 

Mezőgazdasági őstermelő saját tulajdonú gépjármű üzemeltetéssel kapcsolatos költségei tekintetében jogosult havi 500 kilométer utat útnyilvántartás és számlák nélkül elszámolni. Ez a teljes adóévre választott módszer, vagyis nincs mód év közbeni változtatásra. Az elszámoláshoz az APEH üzemanyagára és a fogyasztási norma alkalmazandó, valamint a 9 Ft/km átalányköltség. A költségelszámolás az adott hónap első napja. Ezután a költség után cégautóadó fizetési kötelezettsége nem áll fenn.

 

  1. Egyéni vállalkozók költségelszámolása

 

Az egyéni vállalkozóknak útnyilvántartással kell igazolniuk az üzleti céllal megtett utat. Amennyiben más forrásból is kap pl. kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést, ezeket az utakat nem szerepeltetheti a nyilvántartásában, és a felmerült költségeket is csak arányosan számolhatja el.

 

Amennyiben kizárólag üzleti célt szolgáló járművet szerez be az egyéni vállalkozó, a személygépkocsi kivételével és bizonyos feltételek mellett elszámolhatja a beszerzési költségek között. Erre az szja-törvény 11. mellékletének II. pontja ad részletes iránymutatást.

 

Személygépkocsi csak abban az esetben tekinthető teljes mértékben üzleti célú használatnak, amennyiben az egyéni vállalkozó gépkocsi-bérbeadó vagy személyszállító tevékenységet végez, és a kizárólag üzleti használatot nyilvántartásaival maradéktalanul alá tudja támasztani. Ebben az esetben a személygépkocsi beszerzési költsége is elszámolható értékcsökkenés keretében. Minden más esetben a személygépkocsi beszerzési ára csak a bevétel 1%-áig számolható el.

 

Bérleti vagy lízingdíj legfeljebb a bevétel 1%-áig számolható el, kivéve a bérbeadó vagy személyszállító tevékenységet folytató vállalkozó.

 

A kisvállalkozói kedvezményeknél ugyanakkor függetlenül a fenti korlátozásoktól figyelembe vehető a korábban használatba nem vett személygépkocsi, feltéve, ha az egyéni vállalkozó a követő 4 évben megfizeti a cégautóadót.

 

Az őstermelőhöz hasonlóan az egyéni vállalkozó is választhatja a havi 500 kilométeres útelszámolást, amely így helyettesíti az útnyilvántartást. Csak teljes évre választható, és az APEH üzemanyagárat és fogyasztási normát kell alapul venni. Az egyéb költségekre 9 Ft/km átalányköltség számolható el. Ekkor cégautóadót nem kell fizetniük.

 

Átmeneti rendelkezés, hogy azok az egyéni vállalkozók, akik 2009. február 1. előtt megkezdték az értékcsökkenés elszámolását, folytathatják tovább a teljes leírásig, amennyiben megfizetik a cégautóadót. A 2009. év során keletkező cégautóadó kötelezettséget a 2010. I. Negyedévi 1001-es bevallásban is teljesíthetik.

 

  1. Társaságok költségelszámolása

 

A társasági és osztalékadóról szóló törvény a járművek bekerülési értékét tárgyi eszközre jellemző szabályok szerint engedi elszámolni, ez alapján az értékcsökkenési leírás a társasági adóalapot csökkentheti. Szintén elszámolható a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek, de ezt megfelelően alá kell támasztani dokumentumokkal, útnyilvántartással.

 

A cégautó használata szintén megengedett a tao rendszerében, így ennek költségei is levonhatók, de ezt megfelelően kiállított számlákkal kell tudni igazolni.

 

Üzemanyag megtakarítás

 

Az szja-törvény rendelkezései szerint a munkáltató vagy társaság a munkavállalójának vagy társas vállalkozójának a saját tulajdonában lévő gépjármű üzleti célú használatára üzemanyag-megtakarítás címén legfeljebb havi 100 ezer forintot juttathat futásteljesítmény alapján, amely a nem önálló tevékenységből származó jövedelemből levonható. A futásteljesítményt útnyilvántartással kell igazolni. 

 

Ilyen formában legfeljebb az APEH norma és üzemanyagár figyelembevételével számított összeg számolható el, az ezt meghaladó rész nem minősül üzemanyag-megtakarításnak, és ilyenformán nem adóalap-csökkentő a magánszemélynél.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adohirek.blog.hu/api/trackback/id/tr631748108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása