süti beállítások módosítása

Változások a béren kívüli juttatások rendszerében 2010. január elsejétől

2009.12.03. 16:36 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: adó szja bér 2010 jövedelemadó adóteher juttatás béren kívüli juttatás természetbeni juttatás bérkalkulátor adóhatóság adóalap törvényváltozás nem önálló tevékenységből származó jövedelem

 A béren kívüli juttatások szabályozásában 2010. január elsejétől hatályba lépő változások jelentősen átalakítják az előző évben oly népszerű Cafeteria rendszert. A törvénymódosítások értelmében az eddig adómentes juttatások köre jelentősen leszűkül, csupán néhány elem, mint például az internet-hozzájárulás marad teljes mértékben adómentes. Érdemes tisztában lenni azonban nemcsak az adómértékekkel, hanem az átmeneti rendelkezésekkel, amelyekről a cégek és a magánszemélyek időben tudomást szerezve csökkenthetik adóterheiket.

 Teljes cikk

A környezetvédelmi termékdíjhoz kapcsolódó változások 2010. január elsejétől

2009.12.02. 00:01 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: bejelentés adó bevallás 2010 környezetvédelmi termékdíj törvényváltozás

A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának november elején elfogadott módosítása (2009. CXI. törvénymódosítás) leginkább a bevallási rendszert, a termékdíj tételt és a fizetési kötelezettség alá esők körét érinti. A hűtőközeg után fennálló termékdíjfizetési kötelezettségre, a láncügyletre, a csekély összegű támogatásokra vonatkozó szabályok valamint a darabalapú fizetési rendszer 2010-től megszűnik. A csomagolás, az egyéb kőolajtermékek, akkumulátor, reklámhordozó papír, elektromos és elektronikai berendezések valamint a gumiabroncs utáni kötelezettség azonban fennmarad, sőt kiegészül a motorkerékpár gumiabronccsával.

Teljes cikk

Az áfa és regisztrációs adó szabálytalanságainak módosítása még várat magára!?

2009.12.01. 13:51 | adohirek | Szólj hozzá!

Címkék: vélemény adó áfa regisztrációs adó európai bizottság szabálytalanság irányelv adóhatóság áfa visszatérítés hozzáadottérték adó pénzügyileg teljesített

Az Európai Bizottság 2009. október elején áfa-visszatérítés szabályozásának módosítására szólította fel Magyarországot “indoklással ellátott vélemény” formájában, amely az EK-Szerződés szerinti jogsértési eljárásban a második lépés. Október végi másik hivatalos véleményében a Bizottság a regisztrációs adóval kapcsolatban talált szabálytalanságot, amelyre vonatkozóan már nem ez volt az első felszólítás. Mindkét esetben az Európai Bíróság a következő állomás, amennyiben Magyarország nem tesz eleget a felszólításban szereplő módosításoknak. A 2010-es adótörvény változások nem tartalmaznak ilyen irányú változtatást, de amennyiben elkerülni kívánjuk a bírósági eljárást, további módosítás szükséges.

Teljes cikk

süti beállítások módosítása