süti beállítások módosítása

Adóhírek

Friss hírek, információk és érdekességek a hazai és nemzetközi adózás világából

Egyéni keresés

Hírlevél regisztráció

Szeretnél emailben értesítést kapni egy-egy új cikk megjelenéséről? Nem kell mást tenned, csak beírnod ide az emailcímed. És már készen is állsz a hírlevelek fogadására!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Hun-Web Linkek Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás
WYW kereső

Fókuszban az offshore II. rész - Helyzetjelentés az OECD offshore adóelkerülés megszűntetését célzó projektjéről

2009.10.10. 16:51 | adohirek | Szólj hozzá!

Offshore, banktitok, adócsalás, terrorizmus, pénzmosás, OECD, információcsere megállapodások. Az elmúlt években egyre többször és többször hallhattuk ezeket a kifejezéseket. Tény, hogy szeptember 11-i terrortámadást követően az adóparadicsomok és a jelentős adózási előnyt kínáló pénzügyi központok az államok és a nemzetközi szervezetek egyik fő célpontjává váltak. A koordinátori szerepet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD vállalta magára. A nemzetközi szervezet, amelynek Magyarország 1996 óta tagja, 1961-ben alakult az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (OEEC) utódjaként, és fő célkitűzése eredetileg a tagállamok gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységének összehangolása. Eredetileg, mivel tényleges tevékenysége a tagállamok keretein túlmutat, fókusza a nem tagországokra is egyre inkább kiterjed. Így például az adóparadicsomok elleni küzdelem élharcosaként évről évre közzétette a nem együttműködő adóparadicsomok feketelistáját azzal a nem titkolt szándéka, hogy megregulázza azon államokat és pénzügyi központokat, amelyek nem hajlandók igába hajtani fejüket az adórendszerük átláthatóvá tétele és az adóügyi információcsere érdekében.

Teljes cikk

Kiadatási dilemma: Mi a közös Polanski és a svájci bankszámlák amerikai kiadása között?

2009.10.06. 13:08 | adohirek | 1 komment

Címkék: usa amerikai adócsalás bankszámla ubs svájci offshore polanski banktitok adóhatóság

 

Meglepő elmélet kapott szárnyra Roman Polanski letartóztatásával kapcsolatban több angol és amerikai online híroldalon az elmúlt napokban. Az AP hírügynökség weboldalán szeptember 27-én véletlenül közölt, majd sebtiben eltávolított belső feljegyzés szerint a szerkesztőség egyfajta kapcsolati hálót szövögetett Polanski letartóztatása és a nemrégiben megállapodási fázisba jutott UBS svájci bankszámlák titkos adatainak kiadása ügyében. A fatális véletlennek tűnő ötletből nemsokára egy egész médiahírláncolat alakult ki amerikai, angol és egyéb európai internetes hírhasábjain. Mi is tehát a háttérben meghúzódó konspiráció? Véletlen egybeesés vagy valós események eddig láthatatlan láncolata?

Teljes cikk/

 

süti beállítások módosítása